
Před dvěma lety jsme v Ostravě otevřeli Oriental Lounge, kde jsme vyjma klasické nabídky pořádali cestovatelské přednášky, hudební vystoupení, vzdělávali v oblasti čaje a pořádali čajové degustace. Peníze nám pomohou překonat současná vládní opatření.
Podpořte nás na Hithitu
a vyberte si odměnu!
přispět můžete do 11.5.
Oriental Lounge
Jsou to dva roky, co jsme v Ostravě otevřeli cestovatelský klub a čajovnu Oriental Lounge, která se pravidelně během festivalů a dalších hudebních a kulturních akcí proměňovala na festivalovou čajovnu. Před propuknutím pandemie onemocnění COVID jsme hostům nabízeli čaje z celého světa, ochutnávku současné čajové gastronomie nabídkou čajových drinků a čaje spárovaného s lehkými jídly, a především jsme pořádali pestré spektrum cestovatelských přednášek, hudebních vystoupení a workshopů nebo degustací zaměřených na práci s čajem. Rádi bychom naši čajovnu a činnost udrželi i do budoucích let, a proto jsme vytvořili tyto odměny výměnou za vaši podporu.
Příspět můžeta a více informací se dozvíte pod odkazem: https://www.hithit.com/cs/project/9680/podporte-cajovnu-a-cestovatelsky-klub-oriental-lounge
Čaj má v Číně tisíciletou tradici. Kdo ví, kolik šálků se za tu dobu muselo vypít a kolik čajových lístků sklidit a zpracovat. Bezesporu se jedná o astronomická čísla. Poukazují však na obrovskou zkušenost, kterou s celým procesem zpracování a podávání čaje v Číně mají. Vydejte se s námi ve dvou workshopech za celkem osmi slavnými čínskými čaji!
On-line s čajem
Slavné čaje Číny II.
středa 7.4. od 17 hodin
Přednáší Jonáš a Petr
Workshop je ve formátu ON-LINE skrz aplikaci ZOOM. Účastnit se ho tak můžete odkudkoliv s připojením k internetu! Vybrat si můžete ze dvou variant: 1) chci se jen dívat a 2) chci se dívat a zaslat čaje na přípravu. Zašleme vám celkem čtyři čaje, které si společně během workshopu připravíme.
Vstupenky zakoupíte zde: https://www.smsticket.cz/vstupenky/24402-on-line-s-cajem-slavne-caje-ciny-ii
DRUHÝ KVARTET SLAVNÝCH ČAJŮ ČÍNY:
- Tie Gaun Yin Red Heart z oblasti Anxi – aromaticky bohatý oolong pocházející z oblasti Anxi v provincii Fujian. O jeho původu existuje hned několik legend, obecně se však věří, že objevil někdy v polovině 17. století. Původně byl více pečený a v důsledku současných trendů bývá tento čaj výrazně méně pečený, lehce oxidovaný a v chuti květinové a sladké.
- Wu Yi Shui Hsien (Water Sprite Cliff Tea) Imperial Grade – oolong, který se řadí mezi slavné útesové čaje (také Yancha – yan ve významu skály a cha ve významu čaj) z oblasti Wu Yi. Jedinečnou chuť čajovníkům dodává skalní podloží bohaté na minerály. Čaje jsou typické silnou oxidací a pečením.
- Huangshan Mao Feng – vysokojakostní a ceněný zelený čaj, který je uvedený na seznamu 50 slavných čajů Číny. Je charakteristický velmi lehkou chutí a rostlinnou sladkostí. Domovem čaje je oblast Žlutých hor (Huang Shan), oblast známá produkcí zeleného čaje.
- Lung Ching Shi Feng z provincie Zhejiang – proslavený zelený čínský čaj známý pod názvem Dračí studna, pocházející z ceněné oblasti Shi Feng, nazývané také Lion Peak. Čaj dosahuje pestrého spektra kvalitativních tříd, z nichž některé jsou dobře dostupné veřejnosti, zároveň je považován za řemeslný čaj a cena za něj může dosahovat nemalých částek. Pravá Dračí studna musí pocházet z provincie Zhejiang, přičemž někteří omezují autenticitu na konkrétní vesnice a oblasti.
Pokud si vyberete možnost s přípravou čaje, vše vám před on-line workshopem zašleme na vaši adresu. Objednávat ji můžete nejpozději dva dny před začátkem workshopu, poté již čaje nestihneme včas doručit. Cena varianty se zasláním čajů je včetně poštovného. Během sledování si můžete všechny nebo jen některé čaje s námi připravit a ochutnat!
MÍSTO KONÁNÍ:
- Po zakoupení bude e-vstupenka zaslána na váš e-mail.
- Odkaz na živé vysílání bude zaslán na váš e-mail v den konání akce. V 16:45 můžete vstoupit do místnosti. Vypněte si mikrofon a kameru, aby nebyl přednášející rušen. Akce se může zúčastnit max. 100 osob.
- Přednáška bude probíhat prostřednictvím aplikace ZOOM. Pro dotazy bude ponechán prostor v samotném závěru workshopu prostřednictvím chatu. Bez instalace aplikace do PC (webové rozhraní): Launch Meeting - Join from Your Browser - Your Name (jméno, přezdívka) - zatržítko + hádanka - Join. S nainstalovanou aplikací v PC - Spustit aplikaci URL: Zoom Launcher. Podporované operační systémy (doporučené): Windows 7, 8, 8.1 a 10 (Home, Pro,Enterprise). Podporované prohlížeče: Windows - Internet Explorer 11+, Edge 12+, Firefox 27+, Chrome 30+ (doporučený).
- Více informací: lounge@oriental.cz
Čaj má v Číně tisíciletou tradici. Kdo ví, kolik šálků se za tu dobu muselo vypít a kolik čajových lístků sklidit a zpracovat. Bezesporu se jedná o astronomická čísla. Poukazují však na obrovskou zkušenost, kterou s celým procesem zpracování a podávání čaje v Číně mají. Vydejte se s námi ve dvou workshopech za celkem osmi slavnými čínskými čaji!
On-line s čajem
Slavné čaje Číny I.
středa 31.3. od 17 hodin
Přednáší Jonáš a Petr
Workshop je ve formátu ON-LINE skrz aplikaci ZOOM. Účastnit se ho tak můžete odkudkoliv s připojením k internetu! Vybrat si můžete ze dvou variant: 1) chci se jen dívat a 2) chci se dívat a zaslat čaje na přípravu. Zašleme vám celkem čtyři čaje, které si společně během workshopu připravíme.
Vstupenky zakoupíte zde: https://www.smsticket.cz/vstupenky/24401-on-line-s-cajem-slavne-caje-ciny-i
PRVNÍ KVARTET SLAVNÝCH ČAJŮ ČÍNY:
- Qi Men Hao Ya z provincie Anhui – čaj, který je jediným zástupcem sorty černých čajů na seznamu čínských slavných čajů. Vznikl v roce 1875 a jeho rodištěm je provincie Anhui, která je zároveň domovem dvou slavných zelených čajů – Huangshan Mao Feng a Liu An Gua Pian. Považuje se za jeden z nejjemnějších černých čajů.
- Tai Ping Hou Kui z provincie Anhui – doslova „Pacifický Král opic“ je čaj, který se stal velice populárním díky výhře zlaté medaile na Panamsko-pacifické výstavě v roce 1915. Posléze získal další dvě zlaté medaile, a nakonec také nejvyšší čestnou cenu na čínské mezinárodní výstavě.
- Lu Shan Yun Wu (Cloud Mist) z provincie Jiangxi – zelený čaj „mraků a mlhy“ ze slavné hory Lushan, jednoho z nejkrásnějších vrcholů Číny. Tradičně nese označení „China Famous Tea“, ačkoliv se v současnosti vyskytuje v první desítce pouze některých ze seznamů. Specifickým rysem je pěstování čajových keřů ve stínů a v mlze, což mění obsah látek v listu a vede k delikátní sladkosti s tóny špenátu nebo lískových oříšků.
- Ming Qian Dong Shan Pi Lo Chun z provincie Jianxi – vynikající třída zeleného čaje, který je součástí seznamu 50 slavných čínských čajů. Původně se pěstoval v blízkosti hory Dong Ting v provincii Jianxi. Pojmenován byl podle tvaru lístků připomínajících svým zkroucením šnečí ulitky. Velmi oblíbeným se stal během dynastie Ming a později za vlády dynastie Qing čajem, kterým se vzdávala pocta císaři.
Pokud si vyberete možnost s přípravou čaje, vše vám před on-line workshopem zašleme na vaši adresu. Objednávat ji můžete nejpozději dva dny před začátkem workshopu, poté již čaje nestihneme včas doručit. Cena varianty se zasláním čajů je včetně poštovného. Během sledování si můžete všechny nebo jen některé čaje s námi připravit a ochutnat!
MÍSTO KONÁNÍ:
- Po zakoupení bude e-vstupenka zaslána na váš e-mail.
- Odkaz na živé vysílání bude zaslán na váš e-mail v den konání akce. V 16:45 můžete vstoupit do místnosti. Vypněte si mikrofon a kameru, aby nebyl přednášející rušen. Akce se může zúčastnit max. 100 osob.
- Přednáška bude probíhat prostřednictvím aplikace ZOOM. Pro dotazy bude ponechán prostor v samotném závěru workshopu prostřednictvím chatu. Bez instalace aplikace do PC (webové rozhraní): Launch Meeting - Join from Your Browser - Your Name (jméno, přezdívka) - zatržítko + hádanka - Join. S nainstalovanou aplikací v PC - Spustit aplikaci URL: Zoom Launcher. Podporované operační systémy (doporučené): Windows 7, 8, 8.1 a 10 (Home, Pro,Enterprise). Podporované prohlížeče: Windows - Internet Explorer 11+, Edge 12+, Firefox 27+, Chrome 30+ (doporučený).
- Více informací: lounge@oriental.cz
V našem dalším workshopu se vydáme do Japonska a až ke kořenům japonského čaje. Ochutnáme čaje rozdílného způsobu pěstování, zpracování a kvality. Japonské čaje se výborně popíjí také ve své studené podobě a vyjma tradičních způsobů přípravy japonského čaje si povíme o způsobu macerace čajových lístků a přípravy ambientních čajů.
On-line s čajem
Čaje z Japonska, studené a ambientní čaje
středa 10.3. od 17 hodin
Přednáší Jonáš a Petr
Workshop je ve formátu ON-LINE skrz aplikaci ZOOM. Účastnit se ho tak můžete odkudkoliv s připojením k internetu! Vstupenky zakoupíte pod odkazem: https://www.smsticket.cz/vstupenky/24321-on-line-s-cajem-caje-z-japonska-studene-a-ambientni-caje
Vybrat si můžete ze dvou variant: 1) chci se jen dívat a 2) chci se dívat a zaslat čaje na přípravu. Zašleme vám celkem šest čajů, z nichž si tři připravíme v průběhu workshopu a tři si můžete připravit kdykoliv poté podle našeho návodu.
ČAJOVÝ LINE-UP:
Bancha – čaj s názvem překládaným jako „obyčejný čaj“ Základní třída japonského čaje s jemnou trávovou chutí, zelenou barvou a nižším obsahem kofeinu.
Genmaicha – jemná směs pražených zrn hnědé rýže a čaje Bancha, která je oblíbená čajovými znalci v Japonsku po celá staletí. V místě svého původu patří k nejpopulárnějším čajům popíjeným každý den.
Kukicha – lahodný čaj s nízkým obsahem kofeinu. Vyrobený z lístků a řapíků Gyokura a Senchy, které dodávají nálevu jemnou a smetanovou chuť.
Sencha Kagoyose – populární a nejvíce rozšířený japonský čaj. Varianta Kagoyose dosáhla ocenění předních evropských znalců a byla ohodnocena třemi hvězdami u iTQi (International Institute Taste & Quality) v Bruselu.
Kamairicha Ureshino – historická specialita, která představuje zhruba 2% japonské čajové produkce. Lístky jsou namísto napaření pečeny na pánvi. Kamairicha odhaluje svojí chutí a vůní podmínky růstu v daném ročním období a sklizni a upozaďuje chuťový pocit založený na umami spojený s napařením.
Gyokuro Kabuse – ceněná sorta japonského čaje, pro kterou je typické zastiňování čajových keřů několik dnů až týdnů před sklizní, čímž se dosáhne specifické sladší chuti často popisované jako umami. Kabuse je v porovnání s Gyokurem stíněno po kratší čas a tvoří tak mezistupeň mezi čaji nestíněnými a stíněnými.
Pokud si vyberete možnost s přípravou čaje, vše vám před on-line workshopem zašleme na vaši adresu. Objednávat ji můžete nejpozději dva dny před začátkem workshopu, poté již čaje nestihneme včas doručit. Cena varianty se zasláním čajů je včetně poštovného. Během sledování si můžete všechny nebo jen některé čaje s námi připravit a ochutnat!
MÍSTO KONÁNÍ:
- Po zakoupení bude e-vstupenka zaslána na váš e-mail.
- Odkaz na živé vysílání bude zaslán na váš e-mail v den konání akce. V 16:45 můžete vstoupit do místnosti. Vypněte si mikrofon a kameru, aby nebyl přednášející rušen. Akce se může zúčastnit max. 100 osob.
- Přednáška bude probíhat prostřednictvím aplikace ZOOM. Pro dotazy bude ponechán prostor v samotném závěru workshopu prostřednictvím chatu. Bez instalace aplikace do PC (webové rozhraní): Launch Meeting - Join from Your Browser - Your Name (jméno, přezdívka) - zatržítko + hádanka - Join. S nainstalovanou aplikací v PC - Spustit aplikaci URL: Zoom Launcher. Podporované operační systémy (doporučené): Windows 7, 8, 8.1 a 10 (Home, Pro,Enterprise). Podporované prohlížeče: Windows - Internet Explorer 11+, Edge 12+, Firefox 27+, Chrome 30+ (doporučený).
- Více informací: lounge@oriental.cz
Poznejte chutě a vůně čaje oolong pěstovaného na ostrově Tchaj-wan. Ačkoliv je historie pěstování čaje na Tchaj-wanu krátká, kvalita čajové produkce dosahuje špičkové úrovně a světového ohlasu. V závěru celého workshopu bude všem účastníkům umožněno vstoupit do diskuze, kde rádi zodpovíme vaše dotazy.
On-line s čajem
Oolongy z Tchaj-wanu
čtvrtek 28.1. od 17 hodin
Přednáší Jonáš a Petr
V 19. století emigrující Číňané přinesli na Tchaj-wan čajové keře z proslavených oblastí Anxi a Wuyi v provincii Fujian, které ve spojení s ideálními klimatickými podmínkami dali vzniknout pestré paletě chuťově jedinečných čajů.
Vstupenky: www.smsticket.cz/vstupenky/24158-on-line-s-cajem-oolongy-z-tchaj-wanu
V průběhu workshopu si v kostce představíme tchajwanský čaj a celkem pět čajových zástupců, u kterých vás provedeme jejich připravou a společně je zdegustujeme. V závěru celého workshopu bude všem účastníkům umožněno vstoupit do diskuze, kde rádi zodpovíme vaše dotazy. S druhou variantou vstupenky vám zašleme k ochutnání:
1. mléčný Nai Xian oolong, 2. jasmínový Four Season oolong, 3. Gaba oolong specifický pro vyšší obsah kyseliny gama-aminomáselné, 4. Red oolong s chutí připomínající červené čínské čaje, 5. vysokohorský oolong Li Shan.
Cena varianty se zasláním čajů je včetně poštovného. Objednávat ji můžete nejpozději dva dny před začátkem workshopu, poté již čaje nestihneme včas doručit.
MÍSTO KONÁNÍ:
Po zakoupení bude e-vstupenka zaslána na váš e-mail. Odkaz na živé vysílání bude zaslán na váš e-mail v den konání akce a to v 16:30, v tuto chvíli můžete rovnou vstoupit do místnosti. Vypněte si mikrofon a kameru, aby nebyl přednášející rušen. Akce se může zúčastnit max. 100 osob. Přednáška bude probíhat prostřednictvím aplikace ZOOM. Pro dotazy bude ponechán prostor v samotném závěru workshopu prostřednictvím chatu. Bez instalace aplikace do PC (webové rozhraní): Launch Meeting - Join from Your Browser - Your Name (jméno, přezdívka) - zatržítko + hádanka - Join. S nainstalovanou aplikací v PC - Spustit aplikaci URL: Zoom Launcher. Podporované operační systémy (doporučené): Windows 7, 8, 8.1 a 10 (Home, Pro,Enterprise). Podporované prohlížeče: Windows - Internet Explorer 11+, Edge 12+, Firefox 27+, Chrome 30+ (doporučený). Více informací: lounge@oriental.cz